Termos obiadowy, potrzebne do pracy a także w podróży.

Termosy nie są niczym nowym i na półkach znajdujemy je od lat, a dokładnie od mniej więcej roku 1900, jest to dość długi okres od kiedy zostały wyprodukowane. Schemat działania termosu opatentowało dwóch wynalazców- Jacques-Arsène d’Arsonval oraz Jamer Dewar, a termin jest zaczerpnięty od greckiego wyrazu ,,therme” oznaczającego ciepło. Każdy z nas wiedzą czym jest termos, jednak mała część osób wie jak on dokładnie pracuje. Jest to ,powiedzmy, urządzenie, zbudowane z podwójnych ścian, a między nimi jest obszar pustki termicznej. Ściany są cieniutkie i dzięki temu wymieniają one niezauważalną ilością ciepła. Strata ciepła jest również ograniczana poprzez przewodzenie oraz powierzchnie, która przykryta jest warstwą odpierającą światło. Wszystko to sprawia, że termos utrzymuje nasze danie lub napój w wysokiej temperaturze przez długi czas. Współcześnie na rynku znajdziemy tysiące rodzajów termosów, mamy możliwość wybierać w barwach, wielkości, okazji, termosów z dodatkami lub bez.

Termosy różnią się także zastosowaniem, na przykład, są termosy klasyczne, znane każdemu, o zwykłym wyglądzie, służące do przechowywania napoi, takich jak kawa lub herbata oraz termosy obiadowe, innymi słowy termosy do żywności, do utrzymywania ciepła zup czy dań i są bardzo ciekawym rozwiązaniem. Termosy obiadowe różnią się od tych klasycznych właśnie kształtem, tj. są one primo, sporo większe, po drugie mają całkiem inny kształt, nie są takie wysokie, mają szerszy wlew i są bardziej złożone. Jeśli chodzi o działanie, nie znajdziemy tutaj żadnej odmienności.Tego rodzaju termosy są niezastąpione w pracy i na wycieczkach. Spędzając długie godziny w pracy z niemożliwością przyrządzenia sobie ciepłego posiłku, świetnym pomysłem jest zrobienie sobie dania w domu i przechowanie go w termosie. Następna sytuacja, wycieczka, nieważne czy szkolna, rodzinna czy w samotności, w góry, nad rzeką, zwiedzając miasta czy wsie, jesteśmy w stanie zabrać ze sobą ulubione posiłki, bez potrzeby spędzenia dnia konsumując tylko i wyłącznie przekąski. W pracy, i również na wycieczce jest to przydatne, gdyż wykonując wysiłek czy to fizyczny czy psychiczny, nasze ciało potrzebuje nie byle jakiego posiłku, aby móc bez większych trudności działać przez kolejne kilka godzin.

Aby wybrać dobry dla siebie termos, należy zapoznać się z ofertą jaką znajdziemy w różnych sklepach stacjonarnych i internetowych. Termosów jest tak dużo, że nie rzadko jest ciężko zdecydować. Ogromną role przy wyborze ma oczywiście cena, która waha się od około 30 złotych do aż 400 złotych. Zauważamy, że jest to niemała rozbieżność w kosztach. Jest takie przekonanie, że dobry termos, który wytrzyma więcej niż jeden sezon musi sporo kosztować. Istotną kwestią jest również tworzywo, z którego nasz produkt jest wyprodukowany. Są termosy plastikowe, które jednak niezbyt dobrze trzymają ciepło oraz termosy szklane i ze stali, które bardzo dobrze sobie radzą. Termosy stalowe są najbardziej popularna, jako, że te ze szkła nie są tak wytrzymałe. Kolejna rzecz jaką należy przemyśleć przed nabyciem jest korek, przez który może uciec ciepło. Korek może być działający samoistnie, z uszczelką lub hybrydowy. Na wycieczkę w chłodniejsze miejsca idealnym będzie ten pierwszy, gdyż przez ten rodzaj ucieka najmniej ciepła. Jeśli chodzi o rozmiar, to termosy obiadowe najczęściej nie są bardzo pojemne; produkowane są tak, aby pomieścić posiłek dla jednej osoby. Jeśli nasz termos chcemy zabrać w podróż należy pomyśleć o wygodzie trzymania; aby nie było to kłopotem. Do wyboru mamy termosy z klasyczną powłoką zewnętrzną, wytworzoną z metalu oraz specjalnie stworzone termosy wyższej jakości o chropawej powłoce. Dzięki temu mamy pewność, że termos nie wypadnie się nam z dłoni; na dodatek, prezentują się one o wiele lepiej.

Jakie mamy możliwości przy korzystaniu z tego typu akcesorium? Termosy obiadowe, czyli tak zwane food jug’i, są tworzone, z myślą o, jak sam termin wskazuje, gorących posiłkach. Jakie dokładnie potrawy możemy w nich przechowywać? Mogłoby się wydawać, że w tego rodzaju ,,pojemniku” można przechowywać wyłącznie zupy, co jest oczywiście błędnym przeświadczeniem, jako,że nadają się one również do przechowywania dań jednogarnkowych, takich jak leczo czy gulasz.Co ciekawe, świetnie sprawują się w przenoszeniu potraw zimnych. Są one wyposażone w zakrętkę, która idealnie funkcjonuje jako naczynie. Food jug’i posiadają jednak jedną wadę, trzymają one ciepło o wiele krócej niż tradycyjne termosy na kawę i herbatę, jest to tylko 4-6 godzin. W niektórych sklepach znajdziemy specjalne termosy długo trzymające ciepło, są one oczywiście sporo droższe.

Termosy obiadowe są dość nowe na rynku, ale szybko stały się popularne i chętnie kupowane. Chcąc poprawić jakość swoich posiłków w pracy świetnym pomysłem jest zaopatrzenie się w takie akcesorium.Natomiast w czasie długich wypraw na łono natury, termos jest często jedyną opcją na zjedzenie czegoś pożywnego i ciepłego oraz na rozgrzanie się. Food jug’i mają mnóstwo zalet, takich jak: pakowność idealnie stworzona, aby zmieścić pełen posiłek; mają duży otwór wlewowy, który ułatwia mycie oraz sprawne wykorzystanie sztućców przy jedzeniu bezpośrednio z termosu; większość świetnie radzi sobie z izolowaniem ciepła, mamy możliwość więc bycia zadowolonym z ciepłego jedzenia przez długi czas. Nie można zapomnieć jednak, że takie termosy nie działają dozgonnie i chcąc nie chcąc po dłuższym korzystaniu warto je zmieniać.

Zapraszamy do sklepu https://www.kubek-termiczny.pl/termosy-turystyczne-i-obiadowe/